isfuglkllesvrmer

100 naturoplevelser i Sydvestjylland
Vadehavet og det sydvestjyske område rummer utallige muligheder for spændende ture ud i naturen. Naturvejleder Marco Brodde giver i e-bogen "100 naturoplevelser" gode ideer til at gå på opdagelse. Klik her og læs videre om de mange muligheder i nærheden af Fiskeri- og Søfartsmuseet.


Mennesket ved havet

"Mennesket ved Havet" (bliver forståeligt nok også af og til kaldet "De fire hvide mænd") er en 9 meter høj skulptur udført i hvid beton. Skulturen er skabt af billedkunstneren Svend Wiig Hansen i 1995 og opstillet i anledning af Esbjerg Kommunes 100-års jubilæum. Svend Wiig Hansen ledede selv det komplicerede støbearbejde, der foregik direkte på stranden. Skulpturerne kan i klart vejr ses 10 km væk. Kunstneren har fortalt følgende: "Monumentet skal symbolisere menneskets møde med naturen. Et barn bliver født på det reneste sted, hvor hav, himmel og jord mødes. Først når vi begynder at handle selv, går det galt. De fire ens ansigter skuer ud over havet og giver næsten et guddommeligt indtryk. Pure og rene, som de er. Pejlemærker mellem havet og civilisationen. Og når man står ved deres fødder, oplever man sin egen lidenhed, derfor det guddommelige islæt." "Mennesket ved Havet" skulle oprindeligt have stået ved Skagen, men er nu en yndet turistattraktion ved Esbjerg. Svend Wiig Hansen (1922-1997) var billedhugger, maler, tegner og grafiker. Uddannet ved Det kongelige Danske Kunstakademi 1946-50 og professor samme sted 1971-76.

Fiskernes Mindelund
Mindelunden er beliggende ved Hjertingvej og Gravlundvej og består af en granitrotunde, hvor navnene på de Esbjerg-fiskere, der siden året 1900 har mistet livet ved fiskeri, er indhugget. I rotundens indre er opstillet en figurgruppe i bronze, hvis midtermotiv er tænkt som udtryk for nogle af de egenskaber, der er særligt udtalt for fiskerne på deres til tider farlige færd på havet - hjælpsomhed og kammeratskab. Monumentets 2 sidefigurer, en kvinde og en kvinde med barn, symboliserer nogle menneskelige grundværdier, som fiskerne besidder - hjemmet og barnet. Monumentet og udformningen af omgivelserne er udført af arkitekt H.G. Skovgaard og havearkitekt C. Th. Sørensen og skulpturerne af billedhuggeren August Keil. Monumentet blev indviet den 6. november 1949.

mindelund


Tidevand

Tidevand opstår, som følge af den tiltrækningskraft Solen og Månen påvirker Jordens overflade med. Ved fuldmåne og nymåne, hvor Solen og Månen befinder sig på linje med Jorden, forstærkes forskellen mellem høj- og lavvande, og man får springflod. Når Solen og Månen står vinkelret på hinanden i forhold til Jorden, fremkommer den mindste tidevandsforskel, der hedder nipflod. Højvandskalender.

Ebbe og flod
Efter et højvande falder vandstanden de næste 6¼ time, indtil det er lavvande. Perioden hvor vandet falder kaldes ebbe, mens den tilsvarende periode hvor vandet stiger kaldes flod. Der går 12½ time mellem to højvander. Tidspunktet for højvande og lavvande forskydes derfor omkring en time fra døgn til døgn. I den danske del af Vadehavet er tidevandsforskellen én til to meter.

Store vandmasser
Ved hver tidevandsperiode strømmer der omkring 900 millioner m3 vand ind og ud gennem de fire dyb: Grådyb, Knudedyb, Juvredyb og Listerdyb, mellem Vadehavets øer. Det svarer til 40.000 m3 vand i sekundet.

Sædding Strand
Sædding Strand er et yndet udflugtsmål for både esbjergensere og turister. Her kan man opleve den tidevandspåvirkede strand og vade samt overskue indsejlingen til Esbjerg Havn. Der kan bades ved stranden, men der opfordres til at tjekke badevandskvalitet og orientere sig om evt. varsling med rødt flag, der indikerer badning forbudt. Tjek badevandet her.

Brillesøerne
Den 2 hektar store plantage omkring Brillesøerne, lige overfor Fiskeri- og Søfartsmuseet, har gennem mange år været et yndet udflugtsmål.

Åbningstider & Priser

HUSK: Altid gratis adgang for børn og unge under 18 år

Tilmeld nyhedsbrev


 

Fiskeri- og Søfartsmuseet | Saltvandsakvariet - Tarphagevej 2 | 6710 Esbjerg V | Tlf.: 76 12 20 00 | Fax.: 76 12 20 10 | fimus@fimus.dk