poul-erik-pedersen-011Fiskeri- og Søfartsmuseets arkiv rummer mange oplysninger om Esbjergs fiskekuttere gennem historien. Siden 1880’erne har der samlet set været flere tusinde fartøjer, der har drevet fiskeri med et E.-nummer malet på siden. De mange fartøjer er nu samlet på en liste med oplysning om kutterens navn, nummer, byggeår, ejere m.v. Desuden er medtaget oplysninger fra søulykkesrapporter om eventuelle forlis eller større havarier. Listen er udarbejdet af tidl. skibshandler Poul Erik Pedersen i samarbejde med Fiskeri- og Søfartsmuseet.

Da antallet af kuttere fra Esbjerg var højst omkring 1970 lå det på lidt over 600 fartøjer. Den enkelte kutters navn og/eller nummer kunne overtages af en anden, når kutteren gik ud af Esbjerg-flåden eller blev omdøbt. Derfor ses der talrige eksempler på forskellige kuttere, som har heddet det samme på forskellige tidspunkter. For eksempel er Fiskeri- og Søfartsmuseets kutter, E.1 ”Claus Sørensen”, blot én ud af ni kuttere, som i perioden siden 1882 har sejlet med nummeret E.1. Tilsvarende kunne den samme kutter gennem en lang karriere have flere forskellige navne og numre. Denne liste giver et detaljeret historisk overblik for den, som interesserer sig for fiskeri og kuttere fra Esbjergs historie. Download Poul Erik Pedersens liste over Esbjergkuttere (ca. 4,0 Mb)

Fiskeri- og Søfartsmuseets arkiv rummer desuden flere tusinde indscannede fotos af esbjergkuttere. Et udvalg med ét foto af hver kutter kan ses her: Fotos af Esbjergkuttere gennem tiden

Museet besvarer gerne forespørgsler om fotos af konkrete fartøjer, og vi er fortsat interesseret i at modtage eller låne fotos samt øvrigt materiale, som kan indgå i arkivet om fiskeriets lange historie i Esbjerg. Henvendelse til museumsinspektør Søren Byskov, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

 

8102-4

Åbningstider & Priser

HUSK: Altid gratis adgang for børn og unge under 18 år

Tilmeld nyhedsbrev


 

Fiskeri- og Søfartsmuseet | Saltvandsakvariet - Tarphagevej 2 | 6710 Esbjerg V | Tlf.: 76 12 20 00 | Fax.: 76 12 20 10 | fimus@fimus.dk